Da li je tužba Ranke Kašiković Davčik početak kraja ere Nenada Ivaniševića u Gerontološkom centru?

Ranka Kašiković Davčik i advokat Borivoje Borović nakon današnje rasprave pred Višim sudom u Subotici

Naša sugrađanka tvrdi da je primoravana da odlazi na stranačke skupove, a kada je to konačno odbila, usledilo je šikaniranje i nepodnošljivo povećanje obima posla

Sudeći prema danas rečenom, upravo neuspela medijacija, zajedno sa Ivaniševićevim otvorenim zahtevom da zaposleni „zauzvrat“ idu na stranačke skupove, otvara suštinsko pitanje Subotice i Subotičana: kako to da se na medijaciji, umesto direktorice tužene ustanove, pojavljuje pokrajinski sekretar i zašto Gerontološki centar uopšte funkcioniše na takav način?

Branko M. Žujović

Ranka Kašiković Davčik, koja je u Gerontološkom centru zaposlena od 2011. godine i obavlja administrativno-pravne poslove, danas je pred Višim sudom u Subotici izjavila da je Nenad Ivanišević, inače dugogodišnji direktor pomenute ustanove koji danas obavlja funkciju pokrajinskog sekretara zaduženog za privredu i turizam, od zaposlenih tražio da odlaze na skupove Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS).

– U jednom navratu 2019. godine, od sadašnje direktorice Brankice Tešanović, koja je tada u Gerontološkom centru bila samo zaposlena, dobila sam SMS poruku u kojoj je bio poziv na sastanak u Ulici Matije Korvina, gde je tada bilo sedište subotičkog SDPS-a. U poruci je velikim slovima bilo naglašeno da je prisustvo obavezno – rekla je danas pred sudom Ranka Kašiković Davčik.

Prema njenim rečima, tadašnji direktor Ivanišević je zaposlenima, u stranačkim prostorijama, rekao da je on svima njima pomogao i da sada od njih, zauzvrat, traži da mu to oni vrate tako što će odlaziti na stranačke mitinge i druge skupove, ali i ispunjavati sve što od njih on politički bude zahtevao.

– Bilo nas je tridesetak tamo. Ivanišević nam je rekao da ukoliko neko od zaposlenih ne želi da odlazi na stranačke skupove i ispunjava stranačke obaveze, treba da dođe kod njega u kancelariju, da mu to u četiri oka kaže, pa će da vidi ishod svoje odluke. To je bila jasna ucena, jer je Ivanišević od ranije dobro poznata, uticajna i značajna politička ličnost – rekla je Ranka Kašiković Davčik.

Ona tvrdi da je tada, zabrinuta da bi kao samohrama majka mogla da ostane bez posla, u nekoliko navrata, nevoljno, prisustvovala rođendanskim proslavama SDPS-a, ali na stranačke mitinge, tvrdi, nije odlazila.

Pritisci nakon prvog odbijanja

Usledila je pandemija koronavirusa i zabrana javnog okupljanja, što je Danki Kašiković Davčik išlo na ruku. Dogodila se i formalna smena na čelu Gerontološkog centra, jer je Ivanišević, u međuvremenu, izabran za pokrajinskog sekretara zaduženog za privredu i turizam. Na njegovo mesto u Gerontološkom centru u Subotici došla je Brankica Tešanović, takođe članica SDPS-a.

A onda se dogodila subota, 13. novembar 2021. godine.

Ranka Kašiković Davčik tvrdi da je toga dana od koleginice Ivane Perić, takođe zaposlene u Gerontološkom centru, dobila vajber poruku da treba da ide u Beograd na politički skup organizovan povodom 13. godišnjice postojanja Srpske napredne stranke (SNS). Odgovorila je da ne može da putuje na miting u Beograd, jer joj je rođendan i dolaze joj gosti iz Bačke Palanke, odakle je rodom.

– Međutim – naglasila je pred sudom Ranka Kašiković Davčik – ponovo od Ivane Perić dobijam poruku da onaj ko ne može da putuje na miting mora da pronađe zamenu. To mora, otkucano velikim slovima, znači da neko od mojih rođaka ili prijatelja mora da me zameni na mitingu, što sam odbila.

Ranka Kašiković Davčik tvrdi da je pritiscima na poslu izložena odmah nakon što je odbila da otputuje na stranački miting.

Ona tvrdi da je direktorica Brankica Tešić već 26. novembra 2021. godine promenila dotadašnju decenijsku praksu u Gerontološkom centru, da rukovodioci različitih odeljenja najpre prikupe zahteve svojih podređenih i da ih, zbirno, prosleđuju Ranki Kašiković Davčik na dalju obradu i izdavanje rešenja. Posredi su rešenja iz radnog odnosa u responu od rešenja za godišnje odmore do potvrda za vrtić ili banku, te drugih (s)ličnih administrativnih potreba radnika.

– Sada je, odjednom, sa mnom direktno o svojim ličnim i radnim administrativnim potrebama trebalo da kominicira oko trista zapsolenih, a ne posredstvom svojih rukovodilaca kao do sada – kaže Ranka Kašiković Davčik. – Bio je to ogroman pritisak na mene, jer je sve to skoro nemoguće postići kada se u vidu ima obim posla i usmerenje zaposlenih da sa mnom direktno komuniciraju.

Nadalje su se, prema tvrdnji Ranke Kašiković Davčik, pritisci na poslu dodatno uvećavali, što je, kako tvrdi, dovelo do drastičnog pogoršanja njenog zdrvstvenog stanja.

U jednom slučaju je, kako tvrdi, bila sprečena da ode na stručni seminar Ministarstva finansija posvećen uvođenju novog programa za obračun plate, iako je to bila njena obaveza. Pravnica Gerontološkog centra nije joj na vreme javila izmene koeficijenata, pa su plate u Gerontološkom centru bile pogrešno obračunate. Na koncu, kako tvrdi Ranka Kašiković Davčik, direktorica ju je do nepodnošljivosti opteretila poslom obrade radnih naloga za majstore, tako da je, na kraju, radila u slobodno vreme od kuće i tokom državnih praznika, iako se ovaj posao, kako tvrdi, uopšte ne nalazi u opisu njenog radnog mesta.

Ta stvar je, tvrdi Ranka Kašiković Davčik, kulminirala zahtevom direktorice da piše detaljne izveštaje o svim poslovima koje je obavljala, a na koncu se dešavalo da joj novozaposleni sami javljaju da su zaposleni, da ih prijavi za socijalno i penzijsko osigiuranje, odnosno da joj niko ne javi kada neko prestane da radi.

Otkud Ivanišević na medijaciji?

Naročito zanimljiv deo iskaza Ranke Kašiković Davčik odnosi se na prošlogodišnji pokušaj medijacije.

Na medijaciju, zakazanu za 18. maj 2022. godine, dan pred pripremno ročište na sudu, umesto direktorice tuženog Gerontološkog centra, Brankice Tešanović, došao je niko drugi do Nenad Ivanišević, tada već pokrajinski sekretar koji je sa Rankom Kašiković Davčik pokušao da pregovara kako bi, kako je navodno rekao, pomogao Gerontološkom centru.

Ranka Kašiković Davčik u sudskom iskazu tvrdi čak da je Ivanišević njenoj tadašnjoj advokatici, preko zajedničkih poznanika, poručivao da će se potruditi da „sredi“ da ona pred Apelacionim sudom izgubi ovu sudsku bitku i da njena priča nipošto ne sme da dospe u javnost.

Medijacija iz očiglednih razloga nije uspela, ali sudeći prema danas rečenom, upravo neuspela medijacija, zajedno sa Ivaniševićevim otvorenim zahtevom da zaposleni „zauzvrat“ idu na stranačke skupove, otvara suštinsko pitanje Subotice i Subotičana: kako to da se na medijaciji, umesto direktorice tužene ustanove, pojavljuje pokrajinski sekretar i zašto Gerontološki centar uopšte funkcioniše na takav način?

U Subotici je javna tajna da je Ivanišević politička figura koja decenijama “drži” Gerontološki centar. O Gerontološkom centru govorilo se po gradu svašta, uključujuči tu i sumnjivu rekonstrukciju objekata, ali je Ranka Kašiković Davčik prva i za sada jedina od zaposlenih, pred sudom, progovorila o posledicama neodazivanja na stranačke mitinge, što je u gradu takođe javna tajna.

Prema navodima Ranke Kašiković Davčik, sa njom su u kontakt u međuvremenu pokušali da stupe i stranački operativci SDPS-a i SNS-a. Poimenice je danas pred sudom navela Marka Perovića i Dragana Popovića. Cilj njihoovg obraćanja bio je njeno odustajanje od tužbe.

Ivanišević i Tešićka bez komentara

Direktorica Brankica Tešanović nije se pojavila da današnjem ročištu.

Sudu je dostavila potvrdu Doma zdravlja da je privremeno radno nesposobna, što je odbrana ocenila kao pokušaj izvrdavanja, jer potvrda ne sadrži potvrdu lekara da je direktorica zaista bolesna.

Advokat oštećene Borivoje Borović izjavio je da je to providan manevar, kako bi odbrana, iz iskaza oštećene, najpre saznala šta zna i ima da kaže, kako bi odbrana naknadno tome bila prilagođena.

Govoreći o današnjem iskazu ranke Kašiković Davčik, advokatica Gerontološkog centra Gordana Poljaković Dafna nije govorila o stranačkim pritiscima, osim da je tužilja, navodno, tokom poslednjih deset godina odlazila na stranačke mitinge. Advokatica odbrane navela je i da su dodatni poslovi, koji su pali na teret tužilje, navodno taksativno navedeni u aneksu ugovor o radu.

U kratkom telefonskom razgovoru nakon današnjeg ročišta, Brankica Tešanović odbila je ponuđeni intervju, rekavši da se neće oglašavati u medijima dok traje suđenje.

Nenad Ivanišević, do objave ovog teksta, nije odgovorio na molbu za intervju, kao što nije odgovorio ni na ponudu za intervju kada se Ranka Kašiković Davčik prvi put oviom povodom obraćala javniosti.

Nastavak spora Kašiković Davčik – Gerontološki centar zakazan je za 17. maj.

2 thoughts on “Da li je tužba Ranke Kašiković Davčik početak kraja ere Nenada Ivaniševića u Gerontološkom centru?

  1. I sam sam svedok faktičkog zlostavljanja i prosiljavanja zaposlenih u javnom sektoru na određeno vreme da prisustvuju stranačkim skupovima SNS i prikupljaju sigurne glasove tokom izbornog procesa!

  2. Direktor PSS BACKA TOPOLA DOO BACKA TOPOLA šest godina sprovodi mobing nad ženom koja je časno i pošteno radila svoj posao. Verujemo da će i ona da pokrene spor i objavi u javnost jer je navedeno državno preduzeće dotični doveo do minimalca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *