Avganistanci

U presudi Višeg suda u Šapcu, kojom je u odsustvu, zbog dvostrukog ubistva, osuđena osoba koja se u Srbiji predstavljala kao Huan Jasin, navedena je izjava svedoka da je ilegalni prelazak granice koštao dve hiljade evra

Branko M. Žujović

Noćas smo ponovo imali obračun Avganistanaca u blizini Subotice i niko više ne treba da sumnja da je ilegalni prelazak granice veoma unosan posao. Upravo tu činjenicu treba imati na umu kada sa prvim toplijim danima migranti pokušaju da se u značajnijem broju vrate na ovo područje.

Bande koje organizuju ilegalne prelaske granice međusobno se bore za prevlast, pa niko ne treba da bude iznenađen ukoliko ovakvih obračuna bude još.

Prelazak granice košta barem dve hiljade evra po osobi.

Tu informaciju nisam izmislio ili saznao na ulici. Ova suma navedena je u presudi Višeg suda u Šapcu iz 2018. godine kojom je u odsustvu, zbog dvostrukog ubistva, osuđena osoba koja se u Srbiji predstavljala kao Huan Jasin.

Jasin je mladić iz Avganistana koji je u selu Dobrinci iz “Kalašnjikova” izrešetao dvojicu sunarodnika koji su mu, u stvari, bili konkurenti u nezakonitom poslu prebacivanja migranata preko hrvatske granice.

Svedok u ovom procesu, mladić iz Pakistana, izjavio je da je ubijenim Jasinovim konkurentima platio dve hiljade evra za prelazak granice.

Sve ovo ne bi bilo poznato široj javnosti, da se Huan Jasin, koji je pobegao, u međuvremenu nije pojavio u Velikoj Britaniji pod imenom Lavandžin Abdulrahimzai.

U Veliku Britaniju Huan Jasin, alijas Lavandžin Abdulrahimzai, ušao je nakon što je u Srbiji ubio dvojicu sunarodnika, pod izgovorom da je četrnaestogodišnjak kom su talibani ubili roditelje i bombardovali kuću.

Primljen je kao dete, bez ikakve provere.

Prošle godine, Huan Jasin, alias Lavandžin Abdulrahimzai, na ulicii je ubio dvadesetjednogodišnjeg mladića, pripadnika britanskih oružanih snaga.

Krajem januara kolegama iz londonskog “Dejli mejla” pomagao sam oko ove priče, nakon što je potupajući sudija saopštio da je Lavandžin Abdulrahimzai osoba koja je u Srbiji počinila dvostruko ubistvo.

Ispostavilo se da su britanske vlasti sve vreme od kolega iz Srbije mogle da pribave informacije o Huanu Jasinu, ali to nisu učinile, što znači da je njihov sistem bezbednosne provere debelo zakazao.

Bilo je potrebno samo da otiske prstiju svog “gosta” u Turskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj ili Hrvatskoj. Huan Jasin u Srbiji je bio uredno registrovan i zaveden, na koncu čak i osuđen u odsustvu.

Želim da kažem da je svima, a naročito nama ovde, na granici, veoma važno da policija sa dolaskom prvih toplijih dana više ne dozvoli da bande krijumčara preuzmu kontrolu nad pograničnim područjem.

Ne tako davno načinjeni snimci naoružanih migranata, koji su se slobodno kretali po naselju Horgoš, više ne smeju da se ponove.

Migrantsko pitanje nije samo humanitarno, kako se najčešće predstavlja. Ono obuhvata značajan bezbednosni rizik, ali i interes koji se ogleda u finansijskom prometu vrednom na stotine miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *