Ćutanje nadležnih je starter za nadležno tužilaštvo

Umesto što ćute, gradonačelnik i direktor Subotica-transa treba da objasne zbog čega je starter, koji u maloprodaji košta 77.500 dinara, plaćen 1.197.411,60 dinara. Možda za to postoji sasvim jednostavan i racionalan razlog za koji mi, obični smrtnici, ne znamo

Branko M. Žujović

Tri su nepobitne činjenice u vezi sa skorašnjim poslovanjem Javnog preduzeća “Subotica-trans”.

Prva je da gradonačelnik Stevan Bakić nije obavestio svoje sugrađane da mu je direktor Subotica-transa, Dejan Ljubisavljević, još sedmog februara ove godine predložio uvođenje javno-privatnog partnerstva, jer je, kako je Ljubisavljević doslovno naveo, poslovanje ovog preduzeća svedeno na pokrivanje troškova goriva i isplate zarada.

Bakić je sačekao da to, krajem februara, uradim ja umesto njega.

Druga je da je famozni starter, kakav u maloprodaji košta 77.500 dinara, bez imalo sumnje sa računa Subotica-transa plaćen 1.197.411,60 dinara.

Treća činjenica je da Bakić i Ljubisavljević o ovoj neobičnoj kupovini uporno ćute, umesto da subotičkoj javnosti objasne zbog čega je starter toliko plaćen.

Njih dvojica nemaju pravo da ćute.

Prvi je gradonačelnik Subotice, drugi je direktor javnog, dakle ne svog privatnog preduzeća.

Došao sam, kao novinar, do snimka fakture čiji iznos značajno odskače od uobičajene cene kupljenog uređaja (startera). Preduzeće koje je fakturisalo starter potvrdilo je da je Subotica-trans iznos sa fakture platio.

Znajući da za sve može da postoji objašnjenje, uljudno sam prosledio pitanja Subotica-transu i nisam dobio odgovore ni na jedno postavljeno pitanje.

Na koncu, sastavio sam mozaik priče i objavio vest, ostavljajući prostor da Bakić i Ljubisavljević objasne cenu startera, što, da ponovim, oni do danas nisu učinili.

Ukoliko javnost ove nedelje ne dobije razumno objašnjenje o ceni startera koju je platio Subotica-trans, ovim pitanjem će, naprosto, morati da se pozabavi nadležno tužilaštvo.

Situacija u kojoj se pojavljuju relevantne informacije i uzbunjujuće činjenice, a gradonačelnik i direktor javnog preduzeća ćute o njima, odnosno javnosti ne objašnjavaju visinu plaćenog iznosa, nije normalna, ni održiva.

Želim da verujem da Bakić i Ljubisavljević imaju racionalno objašnjenje za plaćenu cenu startera. Još više želim da to objašnjenje saznam.

Možda za to postoji sasvim jednostavan i racionalan razlog za koji mi, obični smrtnici, ne znamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *