Zašto Subotica-trans još uvek ne šalje dokumentaciju i ne odgovara konkretno na novinarska pitanja?

Foto: Piksabej

Spram reči direktora Dejana Ljubisavljevića da “multifunkcionalni uređaj” košta 1.197.411,60 dinara, za sada stoji reč trgovaca takvim uređajima koji kažu da bi starter, sa svim dodacima koje direktor pominje, koštao ne više od stotinak hiljada dinara

Branko M. Žujović

Direktor Javnog preduzeća “Subotica-trans”, Dejan Ljubisavljević, skoro punih mesec dana odbija da našoj redakciji prosledi dokumentaciju uređaja kupljenog novembra prošle godine, po ceni od 1.197.411,60 dinara.

Nakon skoro dve nedelje apsolutnog ćutanja, Ljubisavljević je, nakon burne reakcije javnosti, sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, pre oko dve nedelje, upriličio konferenciju za medije na kojoj je saopštio da pomenuti uređaj zaista košta deset hiljada evra i da ga je Subotica-transu doniralo “Dunav osiguranje”, ali svoje tvrdnje ničim nije potkrepio.

Naša redakcija još uvek čeka da joj “Dunav osiguranje”, koje je u vlasništvu države, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi odluku nadležnog poslovodnog organa o donaciji pomenutog uređaja Subotica-transu, ugovor o donaciji i izvod iz banke koji svedoči da je pomenuta osiguravajuća kuća Subotica-transu zaista prebacila iznos od 1.197.411,60 dinara za potrebe kupovine uređaja.

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj našoj redakciji je prošle nedelje prosledio Ljubisavljevićevu ličnu tvrdnju da je posredi “multifunkcionalni” uređaj koji integriše funkcije startera, naduvavanje pneumatika i punjenje akumulatora.

Ljubisavljević, međutim, nije dostavio traženu dokumentaciju i tehničke karakteristike kupljenog uređaja, niti je našoj redakciji omogućio da slika kupljeni uređaj. Prosledio je samo podatke o navodnoj snazi uređaja, takođe bez ijednog dokumenta.

Slike koje smo dobili od zaposlenih iz Subotica-transa prikazuju uređaj švajcarske proizvodnje koji ne košta više od nekoliko desetina hiljada dinara.

Spram reči direktora Ljubisavljevića da “multifunkcionalni uređaj” košta 1.197.411,60 dinara, stoji reč trgovaca takvim uređajima, koje smo kontaktirali, a koji kažu da bi starter, sa svim dodacima koje Ljubisavljević pominje u dopisu pomenutom gradskom sekretarijatu (naduvavanje pneumatika i punjenje akumulatora), koštao ne više od stotinak hiljada dinara, da ga imaju trenutno u ponudi.

Imajući sve ovo u vidu, nadležni državni organi morali bi, konačno, da učine nešto da se afera “Starter” razreši.

Pošteno bi bilo da gradska skupština Subotice oformi mešovitu komisiju koja bi pregledala uređaj i njegovu prateću dokumentaciju i potom obavestila javnost da li kupljeni uređaj zaista košta desetak hiljada evra ili višestruko manje, kako tvrde zapsoleni u Subotica-transu, odnosno da li je uređaj po tolikoj ceni pomenutom javnom preduzeću zaista doniralo „Dunav osiguranje“ i zbog čega je to učinilo.

Ukoliko takva komisija ne bi bila oformljena, to bi, takođe, mnogo govorilo o aferi “Starter”, odnosno o nespremnosti direktora Ljubisavljevića, gradonačelnika Stevana Bakića i gradskih organa da javnosti pruže na uvid kompletnu dokumentaciju o kupljenom uređaju.

Nadležni bi, takođe, morali da se ozbiljno pozabave činjenicom da je Subotica-trans obične cevi za hlađenje autobusa po kamadu plaćao 39.220 dinara, što je informacija naše redakcije koju je Ljubisavljević potvrdio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *