Dužni ste da odgovorite na pitanja javnosti o pucnjavi

Foto: Piksabej

Policija koja nije u stanju da pruži osnovne informacije o učestaloj pucnjavi nadomak grada teško da hoće ili uopšte može da se nosi sa vinovnicima pucnjave

Branko M. Žujović

Prošlog utorka, 6. juna, nešto pre 20 časova i 30 minuta, nedaleko od Makove sedmice odjekivali su pucnji. Jasno se čula rafalna i jedinačna paljba. Pucnjava je trajala nešto više od desetak, možda petnaestak minuta.

Budući da sam vlastitim ušima čuo rafale, a meštani potvrdili da se u poslednje vreme pucnjava ne čuje prvi put, odmah sam prosledio poruku na broj telefona portparolke lokalne policijske uprave.

Nije mi odgovorila.

Zbog toga sam u petak, 9. juna, Policijskoj upravi u Subotici prosledio zvanični imejl sa istovetnim pitanjima: ko puca uveče u šumi i zbog čega?

Da li je posredi obračun migrantskih bandi, neka javnosti nepoznata vežba snaga bezbednosti ili nešto treće?

Još uvek čekam odgovor.

Možda će taj odgovor stići jednog dana, ali je za policiju velika sramota što u razumnom roku ne pruža javnosti osnovne informacije od javnog značaja.

Ne tako davno, da podsetim, od policije u Somboru tražio sam informacije o nasilničkoj vožnji službenim automobilom Subootica-transa.

Dobio sam besmislen odgovor, da preciziram na osnovu kog zakona tražim pomenutu informaciju, iako sam se u zahtevu jasno pozvao na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Subotica-trans je još uvek javnoj svojini, Grad Subotica finansira Subotica-trans, automobil koji je direktor tog oreduzeća vozio ludačkom brzinom pripada Subotičanima…

Da li je policija na strani građana ili direktora koji je vozio službeni automobil kroz selo brzinom većom od 180 kilometara na čas?

Policija je dužna da odgovori na pitanja novinara, umesto što ćutanjem provocira postavljanje dodatnih, krajnje nepopularnih pitanja. Čak bi odgovor da će konkretan odgovor stići u nekom razumnom i jasno navedenom roku, takođe, makar donekle, bio prihvatljiv.

Migranstke bande su naša stvarnost.

Nasilje u širem smislu je problem na koji naše društvo, za sada, ima samo dnevnopolitički odgovor: miting, kontramiting, medijsko mrcvarenje i potencijalni izbori, umesto stručne analize i efikasnog institucionalnog odgovora.

Istovetna situacija je sa korupcijom.

Videlo se to po aferi “Starter” u kojoj je gradonačelnik zaštitio direktora Subotica-transa koji se tokom intervjua, koji mi je dao, sprdao sa političkom strankom kojoj trenutno pripada, pričajući kao je on, u stvari, veliki protivnik politike stranačkog zapošljavanja koja postoji.

Od policije koja ćuti čak i o direktorovoj nasilničkoj vožnji ne može se očekivati da se bavi korupcijom u preduzeću koje direktor vodi.

Ćutanje policije o pucnjavi nadomak Makove sedmice je solidan prilog toj tezi.

Policija koja nije u stanju blagovremeno da pruži osnovne informacije zabrinutim građanima o pucnjavi, teško da hoće ili uopšte može da se nosi sa vinovnicima pucnjave. To je zaključak koji proishodi iz neshvatljivog ćutanja ovdašnje policijske uprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *