Subotički politički nadrealizam: Migrantska kriza jeste globalna, ali je ta kriza i unosan posao

Koliko je za “Riplija” izjava gradonačelnika da bezbednost građana nije ugrožena svakodnevnim oružanim obračunima migrantskih bandi, toliko je za pomenutu rubriku to što se vodeća stranka Mađara u Srbiji bavi političkim saniranjem tragikomedije zvane akvapark, dok u Hajdukovu odjekuju eksplozije i fijuči kuršumi iznad glava njihovih birača

Branko M. Žujović

Sada već duže od godinu dana traju učestali oružani sukobi krijumčarskih bandi severno od našeg grada.

Ma koliko imali dobre specijalne jedinice policije, rešenje bezbednosne krize nije u sporadičnom čišćenju terena, već u dubinskoj borbi države protiv organizovanog kriminala.

Nemoguće je da migrantske bande ovuda, naoružane, vršljaju bez podrške i vrlo ozbiljne logistike.

Kada sam pre nekoliko meseci pomagao ekipi “Dejli mejla” da napiše opširnu priču o Lavandžinu Abdulrahimzaiju, mladom Avganistancu koji je u Srbiji i Velikoj Britaniji ubio tri osobe, pročitao sam presudu donetu u Šapcu u njegovom odsustvu.

Sve činjenice o dvostrukom ubistvu, koje je Abdulrahimzai sa saučesnikom počinio u Dobrincima, u Sremu, bile su utvrđene i navedene, osim jedne.

Naručilac ubistva dvojice krijumčara iz konkurentske bande nikada nije ni uhapšen ni osuđen, iako se u presudi pominje nepoznata osoba koja se taksijem čak vozila sa egzekutorima.

Nezakoniti prelazak hrvatske granice krijumčari su naplaćivali dve hiljade evra, a epilog priče odigrao se u Velikoj Britaniji.

Abdulrahimzai je pobegao iz Srbije. Bez ikakve provere uspeo da uđe u Veliku Britaniju, tvrdeći da je maloletnik. U prilog mu je išao mladalački izgled. Čak su ga bili upisali u osnovnu školu, iako je u stvarnosti imao 21 godinu.

Sličnu situaciju imamo ovde.

Naše specijalne snage pročešljaju deo terena, pohvataju nezakonite migrante i ponekog naoružanog krijumčara, ali ne i vođe krijumčarskih bandi i njihove pomagače koji nastavljaju da zgrću milione, čak desetine miliona evra.

To je kao kada svake nedelje čitamo izveštaje o zaplenama grama i grama narkotika, uglavnom marihuane, pri čemu bivaju sporadično hapšeni samo sitni ulični dileri.

Poput šverca narkotika, migrantska kriza jeste globalni problem, ali je poput šverca narkotika i unosan, veliki posao, čiji lukrativni interesi trenutno zasenjuju javni interes da svi budemo bezbedni.

Lokalna samouprava nema nadležnosti da rešava bezbednosna pitanja, ali joj je dužnost da neprekidno u ime građana insistira na konačnom rešavanju ovog problema, umesto što se gradonačelnik bavi crnim humorom i ispada, blago rečeno, smešan kada se suoči direktno sa građanima.

Ali, ni tu nije kraj.

Koliko je za “Riplija” njegova izjava da bezbednost građana nije ugrožena svakodnevnim oružanim obračunima migrantskih bandi, toliko je za pomenutu rubriku činjenica da se vodeća stranka Mađara u Srbiji bavi političkim saniranjem tragikomedije zvane akvapark, dok u Hajdukovu odjekuju eksplozije i fijuču kuršumi iznad glava njihovih glasača.

Dva velika lokalna problema, krijumčarenje migranata i akvapark, konceptualno jesu i te kako povezana.

Skandal odokativne, po svoj prilici koruptivne izgradnje akvaparka o trošku građana, bez relevantnoh studija i procena, traje pet puta duže od problema oružanih obračuna migranstkih bandi, ali je osnovni problem isti: niko nije spreman da zagazi u kanalizaciju, rizikuje i raskrinka ili makar imenuje zaista odgovorne za oba problema.

Zato sada Savez vojvođanskih Mađara “tovi” akvapark uoči jeseni, dok se migrantske bande obračunavaju po naseljima u kojima žive njihovi glasači.

Zajedno sa besmislicama koje smo čuli od talentovanog gospodina gradonačelnika, to je kompletna nadrealna scena u koju ovde niko ranije ne bi mogao da poveruje, ne samo da će se ikada dogoditi, već da je uopšte moguća.

One thought on “Subotički politički nadrealizam: Migrantska kriza jeste globalna, ali je ta kriza i unosan posao

  1. Bez ljutnje al mi nemamo gledajuci stvarno odgovornost i ozbiljnost funkcije gradonacelnika vec 6,7 godina pre
    Labana-imamo toliko ljudi iz Subotice adekvatnih da vode grad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *