Direktor Subotica-transa tvrdi da je istakanje otpadne vode u zemljište obustavljeno

Ljubisavljević kaže i da o istakanju nije znao ništa, da zemljište nije zagađeno i da je posredi loša višedecenijska praksa koja je sada okončana

Direktor Subotica-transa, Dejan Ljubisavljević, izjavio je danas za Vesti024.rs da je istakanje otpadne vode iz taložnika u tom preduzeću obustavljeno i da je posredi višedecijska praksa o kojoj on nije bio obavešten nakon dolaska na mesto direktora, ali da zemljište u koje je otpadna voda istakana ipak nije zagađeno.

Podsetimo, iz dopisa Marka Aničića, koji je u Subotica-transu tada bio zadužen za bezbednost na radu, vidi se da je Aničić prvog aprila prošle godine obavestio rukovodstvo Suboitca-transa da je 23. marta te godine ispran taložnik u kom je, kako Aničić tvrdi, bilo otpadnog ulja i hemikalija koje se koriste za pranje autobuskih delova.

Aničić je tom prilikom poslovodstvo upozorio da separatori, posredstvom kojih ulje treba da bude razdvojeno od vode, u Subotica-transu ne rade, priloživši snimke, do kojih je naša redakcija došla, a koji, prema Aničiću, svedoče da su u taložniku prisutne mrlje od otpadnog ulja.

Ljubisavljević tvrdi da je u taložniku u vreme ispiranja i istakanja bila isključivo voda kojom su autobusi prani i ništa više.

Ipak, Ljubisavljević kaže da je odlučio da se otpadna voda iz taložnika više ne istače u zemljište, kao što je bila praksa, već da se otpadna voda odlaže na propisani način.

Na pitanje zbog čega tek sada to čini i zašto prošle godine nije uvažio Aničićev dopis, Ljubisavljević je odgovorio da je odluku da se otpadna voda više ne istače u zemljište doneo odmah nakon što je pročitao Aničićev dopis, ali pisanu odluku koja bi to posvedočila nije nam priložio.

Podsetimo, Aničić je, osim o problemu istakanja otpadne tečnosti u zemljište, poslovodstvo Subotica-transa upozorio i da je u tom preduzeću, u najmanje dva navrata tokom protekle dve zime, sagorevano otpadno ulje radi grejanja prostorija, čiji je produkt sagorevanja navodno kancerogen.

Aničić je naveo da je tokom zime 2021/22. u Subotica-transu sagoreno oko 2,6 tona otpadnog ulja i da je približno tolika količina otpadnog ulja sagorena i prošle zime.

Ljubisavljević ove navode nije komentarisao.

Sa našim urednikom dogovorio je da na pitanja o višestruko uvećanim računima za kupovinu tečnosti „AdBlue“ i ostalim temama, kao što je pitanje sagorevanja otpadnog ulja, odgovori detaljno početkom septembra, kada će naš urednik sa njim ponovo razgovarati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *