Subotica-trans u gradsko zemljište istočio više cisterni otpadnih tečnosti

Mesto istakanja otpadne tečnosti direktno u zemljište

Službenik zadužen za bezbednost na radu u subotičkom gradskom prevozniku tvrdi da je direktno u zemljište istočena zauljena voda i značajna količina prerađenog ulja, a izvršni direktor za tehničku podršku da je u zemljište ispuštena uglavnom otpadna voda sa, kako kaže, možda malo ulja

Branko M. Žujović

Sudeći prema službenom dnevniku od 23. marta prošle godine, Javno preduzeće “Subotica-trans” toga dana je angažovalo cisternu Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” za potrebe čišćenja taložnine i separatora.

Tako je u pomenutom dokumentu doslovno navedeno.

Građevinski dnevnik koji svedoči da je cisterna Vodovoda i kanalizacije u Subotica-transu bila angažovana 23. marta 2022. godine

Prema izjavama zaposlenih u Subotica-transu, zatim službenom dopisu Marka Aničića, tada zaduženog za bezbednost na radu i izjavi Žolta Fehera, izvršnog direktora zaduženog za tehničku podršku, otpadna tečnost je iz cisterne ispuštana direktno u zemljište nedaleko od upravne zgrade Subotica-transa, prema fabrici Sever, ali se Aničićeve i Feherove tvrdnje tu razmimoilaze.

Zauljena ili “samo” otpadna voda?

Aničić je prvog aprila 2022. godine prosledio zvanični dopis direktoru Dejanu Ljubisavljeviću i Feheru, tvrdeći da je iz perionice Subotica-transa izvučen mulj koji sadrži primese prerađenog ulja, a iz taložnika više cisterni prerađenog ulja, te da je sve to, u više kamionskih tura, istočeno direktno u zemljište. upozorivši obojicu da samo litar prerađenog ulja može da zagadi milion litara pijaće vode.

„Predlažem da izvestimo nadležne organe“: pisano obraćanje Marka Aničića direktoru Dejanu Ljubisavljeviću

Feher u razgovoru sa mnom nije demantovao u potpunosti Aničićeve tvrdnje, rekavši da se čitavog tog slučaja ne seća baš najbolje, ali je dodao da je siguran da je u zemljište ispuštena “samo” otpadna voda, nakupljena od pranja vozila i delova, u kojoj je, kako je rekao, možda moglo da bude malo ulja, ali da on ne veruje da je ulja bilo, a sasvim sigurno ne u značajnoj količini.

– Mi takvo ulje uredno prikupljamo i odlažemo u burad – dodao je Feher, napomenuvši da Aničić nije sa njim i Ljubisavljevićem u dobrim odnosima.

„Separatori postavljeni u skladu sa propisima“

Odgovarajući na pitanje jesu li separatori u Subotica-transu, koji bi trebalo da zadrže ulje, ispravni, Feher je rekao da je pomenuta oprema postavljena u skladu sa propisanim elaboratima i zakonom, ali na pitanje o njihovoj ispravnosti nije direktno odgovorio.

Sa druge strane, Aničić u dopisu decidno navodi da ni jedan separator u Subotica-transu ne služi svrsi, odnosno da su kupljeni neadekvatni separatori koji, po njemu, ne služe ničemu.

Zašto je otpadna tečnost ispuštena direktno u zemljište?

Ukoliko su Aničićevi navodi istiniti, postavlja se pitanje zbog čega je Subotica-trans direktno u zemljište istočio tečnost koja bi mogla da zagadi podzemne vode.

Na koncu, može da se postavi i pitanje zbog čega niko nije reagovao na Aničićev službeni dopis kojim je direktora upozorio na mogućnost da je počinjen ekološki prekršaj, kao i na navodne nedostatke u radu separatora.

Takođe se postavlja pitanje da li je otpadnoj vodi, pa makar u njoj bilo vrlo malo ulja, kako tvrdi Feher, mesto u nekom prečistaču ili zemljištu iz kog se čitav grad snabdeva pijaćom vodom.

Hoće li javna preduzeća odgovoriti?

Zahvaljujući svojim izvorima iz Subotica-transa, došao sam do fotografija mesta na kom je otpadna tečnost iz perionice i taložnika istakana.

Te slike ne izgledaju ni malo veselo, ali nije na meni da dajem stručne komentare. Na meni je da pozovem nadležne da potanko ispitaju ovaj slučaj i tvrdnje Marka Aničića iznete u njegovom pisanom obraćanju poslovodstvu Subotica-transa.

Aničić mi je potvrdio da se zvanično, u svojstvu službenika koji je u to vreme bio zadužen za bezbednost na radu, obraćao direktoru Subotica-transa, upozoravajući ga da se ekološki incident dogodio i predlažući mu da o svemu obavesti gradonačelnika i nadležne inspekcije, ali je odbio da odgovori na ostala pitanja, uputivši me na organe preduzeća zadužene za kontakte sa medijima.

Gradska kuća i nadležne inspekcije trebalo bi da provere Aničićeve navode o istakanju više cisterni zauljene vode i prerađenog ulja direktno u zemljište, kao i njegove tvrdnje da separatori u samom Subotica-transu zapravo ne rade, umesto što se u Subotica-transu o Aničićevom obraćanju iz nekog razloga ćuti više od godinu dana.

Svedoci istakanja otpadnih tečnosti iz redova zaposlenih tvrde da je 22. marta 2022. godine do mesta istakanja prevezeno desetak cisterni.

Kako bih saznao dodatne detalje ovog događaja, od Subotica-transa i Vodovoda i kanalizacije zatražio sam zvanične informacije i intervju sa vozačem cisterne.

Očekujem njihove odgovore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *